En of het waar is?! - Issue #13
2-1-2022
Oud en nieuw is verwarrender dan ooit dit jaar. Sinds een paar weken word ik heen en weer geslingerd tussen terugblikken en vooruitkijken, alsof het universum heel hard zijn best doet om me maar niet stil te laten staan bij het moment. Spotify Wrapped herinnert me aan nummers die ik grijs heb gedraaid maar ook allang weer vergeten ben. Ondergesneeuwd in een nog grotere lawine van digitale content dan vorig jaar. Als braaf big techschaap deel ik mijn favoriete albums op Instagram maar er klopt iets niet. Ye’s Donda, Drake’s Certified Lover Boy & Adele’s 30 komen pas uit als mijn lijstjes al gemaakt zijn. Dus de drie albums van 2021 die ik op dit moment als mijn absolute favorieten beschouw komen te laat om in mijn lijstjes met favoriete albums opgenomen te worden. Mijn album top 5 van het jaar is al achterhaald op het moment dat hij uitkomt. Tekenend voor de vluchtigheid van media die ik iedere dag verorber. Eerlijk gezegd kan ik Spotify Wrapped nog wel waarderen, maar als flitsbezorger Gorillas met me wil terugblikken op mijn favoriete moment om een bak Ben & Jerry’s te bestellen, dan ben ik er wel klaar mee. Ze wapperen mijn persoonlijke gebruiksdata triomfantelijk in mijn gezicht en laten schaamteloos weten dat ze niet bang zijn om al mijn data te gebruiken om mijn gedrag zoveel mogelijk te beïnvloeden, zodat mijn favoriete bestelmoment in 2022 verschuift van vrijdagavond naar het volledige weekend. Dan ben ik het terugkijken al snel zat. 

De andere kant loert. Toekomstvoorspellingen of - in mildere vorm - vooruitblikken. We doen het allemaal maar al te graag, hoewel we er afgelopen jaar wel een stuk voorzichtiger in zijn geworden. Corona heeft ons laten zien dat een jaarkalender ook maar een menselijk verzinsel is en het virus met het grootste gemak nog een jaartje langer blijft hangen als het haar uitkomt. Toch zijn we het vooruitkijken niet helemaal verleerd. We kijken allemaal voorzichtig vooruit naar 14 januari. We laten ons losjes in met versoepelen-of-verlengen-voorspellingen, die allemaal nergens op gebaseerd zijn, in de hoop dat we de juiste kant kiezen om ‘ik wist het’ te kunnen roepen als het zover is. We doen wat voorspellingen over het wel of niet door kunnen laten gaan van de wintersport. En hoeveel boosters we al hebben gepakt tegen de tijd dat we richting zomervakantie vertrekken. We blikken vooruit op een jaar met een nieuw - maar ook weer niet echt nieuw - kabinet dat er toch eindelijk gaat komen. We kijken allemaal vooruit maar iedereen ziet iets anders in 2022. Hoe meer toekomstvoorspellingen ik hoor, hoe duidelijker het wordt dat het allemaal aan elkaar hangt van aannames, hoop en vrees. Het voelt onzinnig om er te lang bij stil te staan, omdat we er toch niet verder komen dan een vaag vermoeden. 

Nee, liever sta ik stil bij dat unieke moment tussen terug- en vooruitblik. Het nu. Want alleen wat ik nu - in dit moment - denk, voel, hoop en vrees doet er echt toe. Alleen wat ik nu ervaar is gegrond in realiteit. En nu, op dit moment, heb ik bijzonder veel zin in het nieuwe jaar. Zin om alle terugblikken achter me te laten en alle vooruitblikken nog wat verder voor me uit te schuiven. Zin om Hugo de Jonge rust te gunnen als Jan Paternotte of wie dan ook zijn plekje in de spotlight overneemt. Zin om mijn QR-code helemaal glitchy te scannen en dan aan het einde van het jaar een QR Wrapped te delen op Instagram, zodat iedereen weet wat mijn favoriete scantijd is. Zin om de tuin alsnog winterklaar te maken. Zin om helemaal in Web3, de Metaverse, dApps & NFTs te duiken. Zin om van leftover porcini risotto arancini te maken. Zin om Barolo te drinken tijdens de lunch. Op een dinsdag. Zin om met z’n allen Corona een tik uit te delen. En gezamenlijk nog veel meer tikken van Corona te incasseren zonder dat het ons nog verder verdeeld dan we al zijn geraakt. Zin om nog een jaar van heel dichtbij mee te mogen maken hoe de mensen die het dichtst bij me staan zich ontwikkelen, in een wereld die voor altijd - kwetsbaar en beeldschoon - balanceert tussen terugblikken en vooruitkijken.
Back to Top